HONK architecten bv - Hagelandstraat 16, 3012 Wilsele - GERRIT 0486 52 65 50 - WEBDESIGN BLAU - Privacy Policy
Gerrit Verbeeck °1970
Hendrik Van Liedekerke °1970 + 2011
Ruben Casteleyn °1980
Ian Mertens °1994
Pepijn Verbeeck °1994
stevige basis, veilig oord
plaats waar men zich thuis voelt (Van Dale)
kort en krachtig
1994
Allebei afgestudeerd aan Hogeschool St-Lucas Brussel
1994-1998
Stageperiode en opleiding in verschillende architectenbureaus
sinds 1998
Samenwerking
sinds 2011
Honk architecten bvba
Voorheen gesitueerd in de nabijheid van de afgesloten afrit 19 van de E314 te Wilsele in de periferie van de Stad Leuven. Op een klein, smal noordgericht hoekperceeltje aan de rand van de dorpskern wordt in een sober volume een woning en een buroruimte georganiseerd.
Met zicht op de velden en de autosnelweg stond op de gelijkvloerse verdieping een grote tafel (5m) die gemaakt is van een gelamelleerde houten balk en gegalvaniseerde stalen hoekprofielen met daarop een aantal computers. Een vlak dat afwisselend fungeerde als werkvlak, vergaderplaats, makettetafel en mentale houvast.
Momenteel werken we vanuit atelierruimte “89 hoog”, dit is de bovenverdieping van de 7-sprong school in het centrum van Leuven met een panoramisch uitzicht op het dak van de stad. Dit in onbruik geraakte naaiatelier is een eeuw oud en is voorzien van een ruime noordgerichte beglazing. Het hergebruik van deze leegstaande ruimte maakt een cohabitation met andere creatieve mensen mogelijk en verruimt de blik en de gedachten. We delen een open ruimte. Opnieuw vormt een bestaand kader de context.
Met de school is een wisselwerking op het oog binnen het kader van het “brede school - concept”.
Elkaar verrijken door nabijheid.
Deze no-nonsens opstelling op die specifieke plek vertaalt de geest van de ontwerpstrategie van het buro. Een ontwerp is een zoektocht naar eenvoudige en gelaagde, logische maar waardevolle ruimtelijkheid door met een minimum aan duurzame en herbruikbare middelen (zowel economisch als ecologisch). Het verborgene in de dingen blootleggen binnen de dagelijkse realiteit van de ruimtelijke context, opzoek naar compacte ruimtelijkheid.
De beelden tonen fragmenten van het wonen in al haar facetten. Sferen, perspectieven, emotionele links, binnen naar buiten en vice versa, iedereen samen aan tafel, het ontwaken, het ochtendlicht, de sluimerende dauw, de slierten van het voorbije, de feesttafel die verwacht, maar ook het verdriet en het schuilen in het geborgene, weg en alleen. Het besef van het onderwegzijn, een fractie het breekbare voelen, het genot van het dagelijkse ritme, de geur van vers brood, het ritmische dansen van de vlammen, het bewoonde huis wordt telkens opnieuw beleefd en plooit zich rondom wie het wil vullen.
Het buro was een tijdelijke vereniging voor onbepaalde duur van twee architecten, die alle opdrachten sinds medio 1998 samen ontwierpen en uitvoerden in samenwerking met verschillende studiebureau’s en andere architecten. Deze samenwerkingsvorm werd omgevormd tot een nieuwe rechtspersoon 'honk architecten bvba'. Deze vennootschap werd opgericht op 24 maart 2011. Op 2 mei 2011 werd de vennootschap ingeschreven op de tabel van de Orde van Architecten. Vanaf dat moment treedt "honk architecten bvba" op als architect. Op 2 december 2011 overleed Hendrik onverwacht, waardoor de statuten hieromtrent werden bijgesteld. Op 27 april 2021 werd vennootschapsvorm aangepast aan de nieuwe regelgeving en sindsdien bestaat de rechtspersoon "honk architecten bv".
Deze aanpassing heeft echter geen impact op onze werkwijze, elke fase van het ontwerpproces wordt samen doorlopen, waarbij op elk ogenblik verschillende architecten en medewerkers deskundig geïnformeerd zijn over diverse projecten. Hierdoor is er een permanente uitwisseling van inzichten, kennis, ideeën en ervaringen. Deze wordt ononderbroken gevoed door de injecties uit dagelijkse informatiestroom via de media, door de bezoeken aan recente projecten, lezingen en tentoonstellingen, contacten met aannemers, uitvoerders en andere architecten of mensen uit de administratie (stedenbouw - ruimtelijke ordening) en bouwheren met een eigen visie. De fysieke ervaring met het gebouwde is de essentie. Gebouwen moeten werken.